Scheldemond College
  • Voorwoord
  • Schoolgids
    • 1. De Organisatie
    • 2. Een openbare school
    • 3. De lestijden en vakanties
    • 4. Hoe we met elkaar omgaan
    • 5. Het onderwijs
    • 6. Vakkenpakketten/ profielen: De keuzemogelijkheden
    • 7. Samenwerkingsverband VO
    • 8. De mediatheek
    • 9. Leerlingbegeleiding
    • 10. Contact met de school
    • 11. Financiële zaken
    • 12. Verzuimprotocol
    • 13. Overige activiteiten
    • 14. Nuttige namen en adressen
    • Bijlage 1 Idu gegevens
  • Terug naar de website
  • Zoek
  • Menu Menu

5. Het onderwijs

5.1 De leerling en zijn totale ontwikkeling centraal 5.2 De structuur van de school 5.3 Onderwijsaanbod en onderwijstijd 5.4 Onderwijstijd verplichte activiteiten 5.5 Onderwijsresultaten 5.6 Gezonde school 5.7 Vevo-coördinator 5.8 Burgerschapsvorming (Interact)
5.1  De leerling en zijn totale ontwikkeling centraal

Het Scheldemond College is in de eerste plaats een lerende school. Het is onze taak om goed onderwijs en een goede begeleiding te geven. Wij gaan er daarbij van uit dat eenieder als mens verantwoordelijk is voor het eigen handelen. Het Scheldemond College houdt rekening met de mogelijkheden van de leerling en streeft ernaar om elke leerling zo goed mogelijk te begeleiden op weg naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Het overbrengen van kennis, cultuurbegrip en intellectuele bagage is niet ons enige doel. Wij vinden een praktische houding, goede sociale vaardigheden, creatieve en emotionele ontwikkeling ook belangrijk. Daarom krijgen onze leerlingen een gevarieerd aanbod van activiteiten buiten de lessen om.

5.2   De structuur van de school

Twee afdelingen
De school heeft twee afdelingen: de afdeling havo – vwo en de afdeling vmbo-basis- mavo. Onder mavo vallen de leerwegen kader, gemengd en theoretisch. De lessen van de afdeling havo – vwo hebben veelal plaats in gebouw Sardijn, de lessen van de afdeling vmbo – mavo en mavo/havo-route in gebouw Wielingen.

Van brugklas tot examen
In de eerste fase (leerjaar 1 t/m 3) van havo – vwo en de onderbouw van vmbo – mavo is opstromen mogelijk op basis van een individuele beoordeling.

In de onderbouw zijn er in alle leerstromen speciale highschoolprogramma’s.

5.2.1 Toelatingscriteria en plaatsing

Instroommogelijkheden (beide afdelingen)

Om zo veel mogelijk recht te doen aan de individuele capaciteiten van een leerling, kent hetScheldemond College vijf verschillende instroommogelijkheden in de eerste klas:

Afdeling vmbo – mavo:

  • vmbo basis
  • mavo

Afdeling havo/vwo:

  • havo-kansklas
  • havo/vwo
  • vwo

Toelating (beide afdelingen)
Op welk niveau een leerling in de eerste klas start, wordt bepaald door het advies van de basisschool. Dit advies kan eventueel (naar boven) worden bijgesteld naar aanleiding van een uitslag van een (CITO-)test.

Topsportleerlingen
Het Scheldemond College is een Topsport Talentschool, voorheen LOOT-school (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport), de eerste en enige in Zeeland. Dit betekent dat topsportleerlingen die door het Olympisch Netwerk volgens de NOC*NSF-normen zijn gekwalificeerd met een NOC*NSF-status of met een KNVB-beloftestatus, in aanmerking kunnen komen voor speciale faciliteiten, waardoor onderwijs en topsport zo optimaal mogelijk kunnen worden gecombineerd en maatwerk geleverd kan worden. Daarnaast is deschool gecertificeerd als Topsportvriendelijke school en wordt de school ondersteunt door het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport (EVOT).

Overige bepalingen
Het Scheldemond College vindt de aanleg en belangstelling van de leerling en de wensen van ouders belangrijk. Leerlingen die in de loop van het jaar worden aangemeld, worden inprincipe op hetzelfde niveau geplaatst als op de vorige school. Ook hierbij beslist de toelatingscommissie.

Bij hoge uitzondering worden leerlingen op contractbasis of op basis van detachering op onze school toegelaten.

5.2.2 De aanmelding

De aanmelding voor de brugklas van onze school verloopt in principe via de basisschool. Aanmeldingsformulieren van onze school zijn op alle basisscholen verkrijgbaar en zijn ook te downloaden vanaf onze website (zie groep 8). De aanmelding voor de andere klassen van onze school loopt via de ondersteuningscoördinator.

5.3  Onderwijsaanbod en onderwijstijd

De eerste twee leerjaren (beide afdelingen)

Alle leerlingen van de school volgen een aantal verplichte vakken. Door middel van deze vakken, maar ook door projectonderwijs en activiteiten buiten de lessen om, bieden we alle leerlingen een goede basis voor hun totale ontwikkeling. De ‘totale ontwikkeling’ wil zeggen: cognitief, sociaal-emotioneel, lichamelijk, cultureel en maatschappelijk. Ook de ontwikkeling van een eigen, individueel ‘patroon’ van waarden en normen vinden we belangrijk.

In de onderbouw werken we vanuit de volgende uitgangspunten:

  • De leerling krijgt twee (vmbo b) of drie jaar lang ten minste 32* uur per week onderwijs in vakken die een basisgeven in weten, begrijpen, kunnen en doen als eerste stap op weg naar het behalen van een diploma
  • de leerling leert actief en in toenemende mate zelfstandig
  • de leerling leert samen met anderen
  • de leerling leert in samenhang met andere vakken
  • de leerling oriënteert zich op zichzelf en zijn toekomst
  • de leerling leert in een uitdagende en veilige leeromgeving

*32 uur is het wettelijke minimum. De school biedt leerlingen in haar planning ruimschoots de vereiste onderwijstijd per jaar. De onderwijstijd is voor de examenklassen ruim 700 uur, voor de overige klassen 1.000 uur.

5.4 Onderwijstijd verplichte activiteiten

De activiteiten op de volgende pagina worden door Scheldemond College aangemerkt als onderwijsactiviteiten en worden dus gezien als (uit publieke middelen bekostigde) onderwijstijd omdat deze een integraal onderdeel vormen van het reguliere, in beginsel voor al onze leerlingen toegankelijk onder verantwoordelijkheid van de school verzorgde onderwijsprogramma. Dit programma is gericht op de onder meer in kerndoelen, exameneisen en algemene wettelijke bepalingen vervatte doelstellingen.

De onderwijsactiviteiten worden onder de verantwoordelijkheid van onze school uitgevoerd. Wij zijn dus aanspreekbaar op inhoud, vorm en uitvoering ervan.

Onze onderwijsactiviteiten worden uitgevoerd onder de pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid van een docent of een ander die hier op grond van de wet mee belast mag worden. De docent moet namelijk indien nodig in het leerproces van de leerling kunnen ingrijpen en er moet interactie mogelijk zijn tussen hem of haar en onze leerlingen. De docent bewaakt dat de leerling de voor hem of haar ingeplande onderwijsactiviteit daadwerkelijk volgt en dus niet verzuimt.

5.4.1 De brugklassen

Onderwijs op maat
De naam zegt het al: de brugklas vormt een ‘brug’ tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs. De brugklassen worden aan de hand van het advies van de basisschool samengesteld. Zo besteden wij vanaf de start optimale aandacht aan plaatsing in een vande vier leerstromen in de tweede klas: vmbo b, mavo, havo of vwo.

Advies (beide afdelingen)
In de loop van het eerste jaar wordt, in nauw overleg met ouders/verzorgers en leerlingen, een leerroute gevonden waarbinnen de leerling zich maximaal kan ontwikkelen. Aan het eind van de brugklas brengt de school aan de ouders een bindend advies uit over deleerroute die de leerling in het tweede leerjaar zal volgen.

Het Scheldemond College biedt onderwijs en zorg op maat. Iedere leerling komt zo op zijn of haar plek.

Highschool
In klas 1 en 2 krijgen alle leerlingen de keuze uit zes soorten programma’s:

  • Highschool: CSI, Proefjes practicum, Fotografief, Weerbaarheid kickboxen, Sportvissen, Groene Ster play for success, Koken, Heel Scheldemond bakt, Beeldende vorming 2D, Beeldende vorming 3D, Techniek, Lego Mindstorms, Science, Programmeren & Website bouwen. .
  • Sportklas: een afwisselend programma van verschillende bekende en onbekende sporten
  • Basketbalklas
  • Dansklas
  • Muziekklas
  • Musicalklas
  • Of leerlingen sluiten aan bij Topsport of JVOZ.

Leerlingen die een module kiezen uit de highschoolprogramma doen dat voor een periodevan acht weken (vier uur per week) en sluiten die module af met een zogenaamde highschooldag.

Tijdens de highschooldagen organiseert het Scheldemond College twee keer per jaar eenavond waarop de leerlingen hun werk presenteren aan ouders, vrienden en familie. Daarnamogen ze weer een nieuwe module kiezen.

De sportleerlingen kiezen voor een heel jaar hun favoriete sport of voor de sportklas. Ookzij hebben vier highschooldagen. De sport specials zijn beperkt toegankelijk.

Sportklassen
Het sportklasprogramma valt onder het highschoolprogramma en is bedoeld voor leerlingendie gek zijn op sporten en een redelijke bewegingsvaardigheid en een goede sportieve instelling hebben. Een leerling hoeft geen topsporter te zijn, maar goede sportprestaties zijn wel van belang. Vaardigheden als samenwerken, organiseren en elkaar helpen zijn echter minstens zo belangrijk.

Als leerlingen in aanmerking willen komen voor het sportklasprogramma, moeten ze een toelatingstest doen en hebben ze een intakegesprek met onze docenten Lichamelijke Opvoeding. Op basis daarvan wordt een besluit genomen over wel of niet toelating tot de sportklas. Dit is overigens alleen van toepassing voor leerlingen van gebouw Sardijn en niet voor gebouw Wielingen; daar is geen toelatingstest.

Dansklassen
De school biedt sinds 2009 dansklassen aan. Leerlingen die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten eerst auditie doen. Na toelating krijgen ze onder schooltijd, tijdens de highschooluren, de kans om danslessen te volgen bij gekwalificeerde dansdocenten.

De doelstelling van het Scheldemond College is om leerlingen met danstalent alle kansente geven hun passie verder te ontwikkelen, in ieder geval in klas 1 en 2. Tegelijkertijd wil het Scheldemond College ervoor zorgen dat deze talentvolle dansers een schooldiploma halen op een zo hoog mogelijk niveau.

Musical klas
Vanaf september 2021 is de Musical Class gestart. Elke week werkt de groep aan het instuderen van een avondvullende musical, die aan het eind van het schooljaar wordt opgevoerd. Deze groep wordt begeleid door een professioneel artistiek team: regisseur, choreograaf en zangpedagoog.

Muziek klas
Vanaf september 2023 start de muziek klas. Leerlingen kiezen een instrument die ze leuk vinden. Ervaring op het spelen van het instrument is niet nodig, maar mag wel. Ze leren samenspelen en zelf muziek schrijven en hoe een muziekstuk is opgebouwd. Met  leerlingen uit verschillende klassen gaan ze aan de slag met het oefenen voor een optreden, bijvoorbeeld tijdens de open dag.

5.4.2 Vmbo basis en Mavo

Het tweede leerjaar heeft vier leerstromen: vmbo b, mavo, havo en vwo. In dit leerjaar krijgen de leerlingen van het vwo-onderwijs in de klassieke talen (Grieks en Latijn).

Vmbo basis
Binnen vmbo draait het om ‘leren door te doen’. De nadruk ligt op de praktische vaardigheden, waaronder veel beroepsvaardigheden. In de eerste twee jaar ligt de nadruk daarbij op een oriëntatie op technische beroepen en op beroepen in de dienstverlening. Uiteindelijk wordt examen gedaan in de basisberoepsgerichte leerweg.

Mavo
In mavo heeft de leerling diverse mogelijkheden. Zo kan de leerling kiezen voor een meer praktische route, de kaderberoepsgerichte leerweg. Een combinatie van theorie en praktijk is ook mogelijk: de gemengde leerweg. En tot slot kan de leerling ook alleen voor theorievakken kiezen en de theoretische leerweg volgen.

5.4.3 De leerwegen in de afdeling havo en vwo (inclusief gymnasium)

Zowel havo als vwo zijn gericht op het behalen van een zo goed mogelijke kwalificatie voor het vervolgonderwijs, respectievelijk het wo (wetenschappelijk onderwijs) en het hbo (hoger beroepsonderwijs). Binnen beide opleidingen wordt gestreefd naar een doorlopendeleerlijn. Die ‘lijn’ zit in de opleidingen waar het gaat om de onderwijsinhoud, in de ontwikkeling van essentiële competenties voor het vervolgonderwijs, maar ook in de zorg en begeleiding.

De bovenbouw havo – vwo (inclusief gymnasium)
De afdeling havo omvat in de bovenbouw de leerjaren 3, 4 en 5, waarin de leerling wordt opgeleid voor het hoger beroepsonderwijs.

De afdeling vwo omvat in de bovenbouw de leerjaren 3, 4, 5 en 6, waarin de leerling wordt opgeleid voor het wetenschappelijk onderwijs. Doorstroming naar het hogerberoepsonderwijs is ook mogelijk. In het derde leerjaar maakt de leerling de keuze voor het profiel dat gevolgd wordt en waarin examen wordt afgelegd.

5.4.4 HAVO P

Het Scheldemond College wil leerlingen een aanbod bieden dat past bij de ontwikkeling van hun talenten en dat hen voorbereidt op de toekomst. We hebben nu, naast hetreguliere onderwijs, al een aanbod dat past bij het ontwikkelen van hun talenten, zoals Highschool, sportklas, sportspecials, dansklas en toneel. De insteek van Havo P is meer gericht op praktijk, het ontwikkelen van ondernemerschap en een kennismaking met hetberoepenveld (techniek). Dit is een waardevolle aanvulling op het bestaande programma. Leerlingen kunnen in de derde klas o kiezen voor Havo P.

5.5   Onderwijsresultaten Examenresultaten 2021 –2022
Vmbo b 100%
Vmbo k 100%
Vmbo (g)t 94%
Havo 97%
Vwo 96%

De resultaten worden in oktober 2023 bijgewerkt.

 5.6  Gezonde school

Het Scheldemond College werkt volgens de ‘Gezonde School’ methode. Het initiatief helpt scholen om doelgericht en efficiënt te werken aan de gezondheid van leerlingen. Daarmee maak je een gezonde leefstijl als school vanzelfsprekend en die boodschap meegeven aan onze leerlingen is belangrijk, voor nu en voor later. Zo werken we binnen het thema relaties & seksualiteit met de methodes Lovebuzz en Lang leve de Liefde. Tevens bezoeken de leerlingen in klas 2 een voorstelling betreffende dit thema. Binnen het thema preventie alcohol, roken, drugs en gamen werken we met de methode Frisse start, daarnaast worden er voor de verschillende leerjaren gastlessen georganiseerd.

In het schooljaar 2022-2023 is het certificaat voor het thema voeding verlengd;  dat wil zeggen dat het Scheldemond College officieel een ‘Gezonde School’ is.  Voor de periode meid 2023 tot en met mei 2026. Tevens hebben onze beide schoolkantines in 2022-2023 de zilveren schaal ontvangen voor de gezonde schoolkantine. Buitenom de gezonde schoolkantine wordt er binnen verschillende lessen aandacht besteed aan gezonde voeding en leefstijl, bijvoorbeeld door het gebruik van de methode Weet wat je eet!

‘Gezonde School’ is een initiatief van de ministeries van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid , EZ Ministerie van Economische Zaken en OCW Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, ondersteund door branche- en koepelorganisaties

5.7 Vevo-coördinator

Onze school doet mee aan het Vevo-project verkeerseducatie voortgezet onderwijs) van de gemeente en Provincie Zeeland.  Een verkeerscoördinator van onze school voert de regie uit op het activiteitenprogramma. Meer informatie over het programma is te vinden op de rovz website: https://www.rovz.nl/educatie/12-16-jaar

5.8 Activiteiten in het kader van burgerschapsvorming (Interact)

Om als volwaardig burger te kunnen participeren in de hedendaagse en toekomstige samenleving, is het van belang kennis te hebben van deze samenleving en vaardigheden te ontwikkelen om erin te participeren. Leerlingen vormen tot mondige, volwaardige burgers is geen sinecure. Het is daarom van belang dat leerlingen onze samenleving vanuit verschillende perspectieven kunnen belichten. Er zijn immers allerlei perspectieven denkbaar om naar maatschappelijke thema’s te kijken: sociaal-cultureel; sociaal-economisch; politiek-juridisch; historisch en geografisch. Deze verschillende perspectieven vormen een totaalbeeld van de complexe wereld om ons heen: dicht bij de deur, over – nationale en Europese – grenzen heen in verleden, heden en toekomst. Niet alleen deze perspectieven zijn verschillend, ook de wijzen en momenten waarop de leerlingen hiermee omgaan, zijn verschillend. Deze perspectieven komen binnen diverse vakken aan bod. Ze zijn ook terug te vinden in de wijze waarop diverse vakoverstijgende en/of schoolbrede projecten en excursies zijn opgezet. Een vorm om naast de reguliere lessen onze leerlingen te laten omgaan met diverse perspectieven en burgerschap vorm te geven, is Interact.

Interact is een Service Club gesponsord door Rotary, die zich richt op scholieren in het middelbaar onderwijs in de leeftijd van 14-18 jaar. Interact geeft onze leerlingen de kans om te participeren in leuke, betekenisvolle service projecten. Door het uitvoeren van deze projecten ontwikkelen de leerlingen als interactor leiderschapskwaliteiten. Zij leren vanuit diverse perspectieven naar de wereld kijken. Zij leveren een eigen bijdrage aan een betere wereld en zij leren initiatief te nemen. Verder ontmoet een interactor een heleboel nieuwe mensen zowel in binnen- als buitenland. Interact staat voor ‘International Action’. Inmiddels kent deze Service Club 8700 clubs met ruim 200.000 leden in 110 landen.

https://www.youtube.com/watch?v=btoX1ro14e0

Privacy & Cookies — Disclaimer

Weyevlietplein 7-13
4385 CH  Vlissingen

Tel: 0118 479 400

info@scheldemondcollege.nl

Als school voor openbaar onderwijs hebben wij oog voor onze omgeving en staan we midden in de samenleving. Het Scheldemond College is een kleine school en daardoor overzichtelijk. Bij ons ben je geen nummer, jij staat centraal.

Direct naar:

Roosterwijziging
Schoolgids
Schoolplan
Ziekmelding

Volg een handmatig toegevoegde link
  • @scheldemondcollege

Volg een handmatig toegevoegde link
  • scheldemond_college

Volg een handmatig toegevoegde link
  • scheldemond_college

Weyevlietplein 7-13
4385 CH  Vlissingen

Tel: 0118 479 400

info@scheldemondcollege.nl

Als school voor openbaar onderwijs hebben wij oog voor onze omgeving en staan we midden in de samenleving. Het Scheldemond College is een kleine school en daardoor overzichtelijk. Bij ons ben je geen nummer, jij staat centraal.

Direct naar:

Roosterwijziging
Schoolgids
Schoolplan
Ziekmelding

Volg een handmatig toegevoegde link
  • @scheldemondcollege

Volg een handmatig toegevoegde link
  • scheldemond_college

Volg een handmatig toegevoegde link
  • scheldemond_college

Scroll naar bovenzijde

We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren.

Accepteer cookiesMeer informatie

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Privacy Beleid

U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.

Accept settingsHide notification only