Gastles en fotowedstrijd in het kader van de Four Freedoms.

ZB Bibliotheek organiseert in het kader van de Four Freedoms (Vier Vrijheden van Roosevelt) een nieuw educatieprogramma: ZEELAND BEKENT KLEUR. Leerlingen hebben in de CKV les de gastles gevolgd en uitleg gekregen over de fotowedstrijd

Het project staat in het teken van de nationale herdenking 150 jaar afschaffing slavernij in relatie tot Art.1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het project bestaat uit een (gecombineerde) gastles door Keti Koti Zeeland/ADB Zeeland en een professionele fotograaf, een fotowedstrijd, een expositie op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen op 5 mei en op Zeeuwse scholen.

Gastles:
Angélique Duijndam van Keti Koti Zeeland / Anti Discriminatie Bureau Zeeland en fotograaf Richard Terborg hebben een gastles bij ons verzorgd. Ze zijn met de leerlingen in gesprek gegaan over ons gedeelde slavernij- en koloniaal verleden en hoe dit nog altijd doorwerkt in onze samenleving vandaag de dag. Een gesprek over verleden, heden en toekomst. Wat betekent deze geschiedenis voor jou? En wat zie je daarvan terug in je eigen leven en de wereld om je heen?

En hoe verhoudt wat in Art.1 van de Rechten van de Mens is vastgelegd: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’ zich tot 150 jaar afschaffing slavernij? Ze dagen leerlingen uit dit vast te leggen in een fotoserie (4 foto’s). De opdracht is om het dichtbij huis te houden. Fotograaf Richard Terborg heeft de leerlingen op weg geholpen met inspiratie, fotografie-skills en tips. Ze zijn benieuwd naar de invalshoeken van jongeren rondom dit thema.

Exposeren op het Bevrijdingsfestival
Een professionele jury maakt een selectie van de 15 mooiste fotoseries. Van deze foto’s wordt een fototentoonstelling ingericht die voor het eerst te zien zal zijn op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen op 5 mei. Op die dag vragen we het publiek te stemmen op haar favoriete fotoserie. Nog diezelfde middag vindt dan de prijsuitreiking plaats: wie eindigt op nummer 1, 2 en 3 en wie wint de publieksprijs? Hierna gaat de tentoonstelling op reis langs alle deelnemende scholen.