Veelgestelde vragen

Je gaat naar de middelbare school! Harstikke leuk, maar er gaat ook heel veel veranderen dus je hebt waarschijnlijk veel vragen. We hebben zoveel mogelijk vragen voor je op een rijtje gezet. Onderaan de pagina kun je het overzicht van de vragen makkelijk downloaden en eventueel printen.

 

Algemene vragen

Hoe spreek ik een leraar aan?

Je zegt meneer of mevrouw tegen je leraren. Ook heb je naast je leraren een mentor. De mentor begeleidt je het hele jaar. Je maakt al kennis met je mentor en je klasgenoten voor de zomervakantie. 

Werk ik alleen met boeken? 

We werken op onze school met boeken en regelmatig met een Chromebook. De Chromebook krijg je bij de les van de leraar en is eigendom van school.

Hoe krijg ik een kluisje?

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een kluisje en twee sleutels. Je moet daar natuurlijk heel zorgvuldig mee omgaan en goed op je sleutel letten.

 

Activiteiten

Is er een speciale introductie voor brugklassers?

Ja, voor de brugklassen is er een speciale introductie.

Vóór de zomervakantie heb je al een introductieprogramma waar je je klasgenoten en mentor al leert kennen. We lopen ook door de school en laten je de school zien. Aan het begin van het schooljaar leer je elkaar beter kennen door allerlei leuke activiteiten met elkaar te ondernemen. Wij doen dit op het Badstrand van Vlissingen.

Zijn er veel schoolfeesten of klassenavonden?

We organiseren speciale schoolfeesten voor de onderbouw en dat doet de leerlingenvereniging Flesj 2.0. Daarnaast hebben we allerlei activiteiten en uitstapjes door heel het jaar heen; we gaan bijvoorbeeld uit eten met de klas en gaan naar een pretpark.

Volg je alle lessen in het lokaal?

Nee, voor sommige vakken wordt er wel eens een activieit gepland. Denk bijv. aan een museum of een bezoek aan een bedrijf.

 

Rooster

Hoe ziet mijn rooster eruit? 

Elk lesuur (of blokuur) heb je een ander vak. Bij elk vak heb je ook een andere leraar en zit je in een ander lokaal. De lestijden van het rooster staan op de website onder het kopje “Informatie voor leerlingen”. 

Hoe weet ik mijn rooster?

In het systeem Zermelo staat je rooster. Je kunt het vanaf je telefoon via de Zermelo-app of computer bekijken. Roosterwijzigingen worden in het systeem verwerkt. 

De wijzigingen per dag voor alle leerlingen, worden ook op de grote televisieschermen getoond, die op meerdere plaatsen in de school hangen. Iedere ochtend voordat je naar school gaat, moet je even op Zermelo kijken. Mogelijk dat je rooster is veranderd.

Hoe laat ben ik uit?

Elke klas heeft een eigen rooster. De lessen die worden ingeroosterd kunnen verschillen van het eerste uur tot en met het achtste uur. Het verschilt per dag hoe laat je begint en hoe laat je uit bent. Je moet elke dag zeker tot 15.55 uur beschikbaar zijn. Het kan zijn dat het nog iets later wordt, maar dan is er wel een hele bijzondere reden.

Heb ik vrij als de leraar ziek is?

Onderling vangen we de lessen op wanneer iemand ziek of die dag afwezig is. 

Lukt het niet om een vervanger te vinden dan wijzigt je rooster. We proberen altijd het rooster zo goed mogelijk aan te laten sluiten zodat je geen tussenuren hebt. 

Zijn er tussenuren?

In de onderbouw komen tussenuren niet standaard voor. In de bovenbouw is een tussenuur soms onvermijdelijk doordat elke leerling een persoonlijk rooster heeft.

 

Pauzes

Wat doe je in een pauze? 

Je hebt nu pauze met veel andere leerlingen tegelijkertijd. Op het Scheldemond College hebben we gescheiden pauzes. De onderbouw (klas 1 en 2) pauzeren op andere tijden dan de bovenbouw. Zo kun je in alle rust iets eten en drinken of iets anders doen. We blijven altijd op school, in de aula of op het plein.

Hoe vaak heb ik pauze?

We hebben elke dag in de ochtend een korte pauze en een langere pauze tussen de middag. 

Wat verkopen ze in de kantine? 

De kantine wordt beheerd door Catermaat en is een ‘gezonde kantine’. Tijdens de pauzes kan je, als je geen brood van thuis hebt meegenomen, daar terecht voor broodjes, fruit en drinken. 

 

Klassen

Met wie zit ik in de klas?

Je maakt voor de zomervakantie al kennis met je klasgenoten en je mag ook op het aanmeldingsformulier aangeven met welke vriendjes en vriendinnetjes je in de klas wilt. 

Staan de tafels in rijtjes of in groepjes?

Het verschilt per leraar of je twee aan twee zit of in groepjes werkt. Het heeft te maken met de soort les die de leraar wilt geven.

 

Lessen

Hoe werkt het rooster?

In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt en in welk lokaal. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen voor die dag. In Zermelo kan je zien hoe je rooster eruit ziet en of er wijzigingen zijn.

Hoe lang duurt een les?

Iedere les duurt 50 minuten. Soms heb je een blokuur, dat is dan 2x 50 minuten.

Mag ik eten, drinken of snoepen in de klas?

Je mag in principe niet tijdens de lessen eten, drinken of snoepen. Maar als er bijzondere redenen zijn dat je juist wel iets moet eten of drinken, dan kan dat heus. We moeten dan wel weten waarom. 

Mag ik op mijn mobieltje in de klas?

Mobieltjes moeten tijdens de lessen het liefst in je kluisje of anders in je tas, De leraar kan eventueel toestemming geven om je telefoon te pakken voor een bepaalde opdracht.

 

Boeken

Hoe krijg ik mijn boeken?

Wij bestellen de boeken bij de boekhandel en de boekhandel bezorgt de boeken bij jou thuis. We raden je aan om je pakket altijd goed te controleren en klopt het niet of is een boek beschadigd, neem dan contact op met de boekhandel. De informatie voor het melden van beschadigingen wordt meegeleverd met de boeken.

Moet ik mijn boeken kaften?

Nee, het is niet verplicht om je boeken te kaften, maar we raden het heel erg aan. Je gebruikt de boeken zo vaak dat ze kunnen slijten. 

Moet ik al mijn boeken elke dag meenemen? 

Je neemt zelf al je boeken mee die je nodig hebt voor die dag. Je boeken liggen niet meer allemaal op school. Gelukkig hoef je niet de hele dag met zo’n zware tas te lopen, want je kunt ook de boek¬en die je nog niet nodig hebt, in je kluisje doen.

Huiswerk

Hoeveel tijd moet ik aan huiswerk besteden?

Misschien heb je al wat huiswerk gehad op de basisschool, maar nu krijg je voor elk vak huiswerk. Vaak kan je huiswerk al op school doen, maar je zal vast vaak thuis ook leerwerk hebben. Gemid¬deld moet je rekening houden met ongeveer een uur per dag in klas 1. Soms is het meer, soms is het minder.

Krijg ik hulp als ik een vak niet begrijp?

Natuurlijk krijg je dat ! Je kan bij elke docent hulp vragen als je iets niet begrijpt. Daarnaast kan je als je dat wilt, al je huiswerk al op school maken. Je kunt altijd met vragen terecht bij je mentor en de leraar. 

Waar kan ik mijn huiswerk vinden? 

In de brugklas werken sommige leraren met planners, maar alle leraren zetten het huiswerk in ons administratiesysteem SOM. We adviseren je altijd een ‘gewone’ agenda te gebruiken want dan ben je niet helemaal afhankelijk van het internet. Je ouders kunnen altijd meekijken in SOM, dat weet je?

 

Toetsen en rapporten

Krijg ik veel toetsen en overhoringen?

Voor elk vak heb je SO’s (schriftelijke overhoringen) en repetities. Repetities gaan vaak over een groter deel van de stof. Het verschilt per vak hoeveel je er hebt. Je mag best je leraar vragen ho¬eveel toetsen er over het jaar komen. De leraar zet altijd de repetities in SOM, zodat je ouders ook kunnen zien wanneer je een grote toets hebt.

Hoe vaak krijg ik een rapport?

Je cijfers zijn het hele jaar te vinden in SOM. Je krijgt twee keer per jaar een rapport op papier.

Mag ik blijven zitten in de brugklas?

In principe kan je niet blijven zitten in de brugklas. We vinden dat ook niet goed. 

Hoe kunnen mijn ouders mijn resultaten zien?

Je ouders en/of verzorgers kunnen altijd je cijfers volgen in SOM. Zij krijgen een eigen inlogcode.

 

Download veelgestelde vragen

faq_smc.pdf