Interview met topsportster Yentel Hamelink

Yentel Hamelink, zit in 4 havo en rijdt op internationaal niveau paard. Topsportcoördinator de heer Bronner heeft haar geïnterviewd over de paardensport en de combinatie met school.
Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Yentel Hamelink. Ik zit in 4 havo en rijd op internationaal niveau niveau paard met drie pony’s.

Jij bent na de kerstvakantie van Nehalennia als topsportster naar onze school gekomen. Hoe is je overgang verlopen naar onze school?

Ik heb nu veel meer rust gekregen, er is ook veel begrip van leerlingen, docenten en topsportbegeleiding, die begrijpen wat je er allemaal voor moet doen. En dat het soms fysiek en mentaal heel vermoeiend kan zijn. Ik ben er erg blij mee. Goede keuze geweest.

Ik kom gelijk even terug op je vorige antwoord. Drie pony’s…? Hoe zit dat?

Door de afwisseling van deze pony’s kan ik nog beter worden. Telkens moet ik mij aanpassen aan nieuwe situaties. Het ene paard is ouder en met zijn ervaring soms ¨mijn redder in nood”, dan heb ik nog een jong paard dat we aan het opleiden zijn en nog een daartussen. Die is lastig en pittig en moet ik de volle focus voor hebben. Erg vermoeiend.

Welke sport beoefen je waarvoor je deze pony’s nodig hebt?

Eventing. Dit zijn drie onderdelen binnen de paardensport die je moet rijden. Een soort triatlon voor paarden. Je begint met dressuurproef ,daarna springparcours rijden en vervolgens, indien je de limieten hebt gehaald, ga je door naar de cross country (terreinproef). Dit is rijden in het veld of natuurlijke omgeving en er dienen vaste natuurlijke of gemaakte hindernissen overwonnen te worden.

Wat vind jij zo leuk aan je sporthobby?

Alle avonturen die je meemaakt met mens en paard, de gezelligheid met andere sporters en de samenwerking. Maar de cross vind ik het mooiste van allemaal.

Hoe besteed jij je vrije tijd als je niet paard rijdt?

Uhhh…telefoon en huiswerk.

Op welke prestatie ben jij het meest trots?

Dat ik Internationaal ben gestart. De foto bij het artikel is van een wedstrijd in Polen.

Z-klasse?

Dit betekent hogere en bredere hindernissen. De hoogte bij de Z-klasse ligt tussen de 100 cm en 110 cm.

Waar zie je jezelf over vijf jaar in de paardensport?

Ik hoop dan dat ik op het EK kan staan met de paarden.

Mocht iets niet lukken, ben je weleens boos op jezelf?

Jazeker. Soms baal ik al ik iets niet haal. Of ergens fouten hebt gemaakt. Ik ben denk ik een beetje perfectionistisch. Maar aan het paard ligt het in ieder geval nooit! Dit levert wel druk op maar ook hierin word ik begeleid om andere inzichten in te krijgen, door middel van gesprekken met een sportpsycholoog, zodat spanning van mij niet zijn weerslag heeft op het paard. Zijn tenslotte gevoelige dieren.

Wat is je ultieme droom?

Olympische Spelen zou fantastisch zijn, maar een nog hoger doel zou zijn meedoen aan een 5 *sterren internationale paardenwedstrijd.

Wat is jouw grootste angst?

Dat ik een van mijn paarden zou verliezen.

Welk paardenras zou jij kiezen, Yentel, als je gesponsord zou worden door ons?

Een KWPN.

Wat is dat voor bijzonder ras….?

Dat is een Koninklijk Warmbloed Paard Nederland. Deze paarden zijn het best gefokt, hebben veel vermogen en zijn heel goed trainbaar. Daar zou ik veel op kunnen bereiken.

Waar kunnen wij jou bewonderen in Zeeland?

In september 2022 in Westdorpe.

Bedankt voor dit leuke interview en ik kom je zeker bewonderen in Westdorpe na de zomervakantie