MAVO

Ga je MAVO (K of G/T) volgen, dan kies je voor een combinatie van theorie en praktijk. De opleiding duurt vier jaar. In klas 1 en 2 krijg je naast de theorievakken ook een praktisch vak, techniek en ICT. Daarnaast mag je elke 8 weken een highschoolprogramma kiezen of een programma gericht op sport.

In klas 3 en 4 volg je het praktische gedeelte uit het profiel Dienstverlening & Producten en doet daar ook examen in. Daarnaast kies je een keuzevakrichting; Sport, Hospitality, Techniek of MTV (Multimedia, Techniek en Vormgeving. Bij MTV leer je bijvoorbeeld hoe je een complete theater- of muziekshow in elkaar zet, inclusief decorbouw. Ook websites ontwerpen en video’s bewerken, hoort hierbij. Bij Hospitality onderzoek je of het werken in een keuken of restaurant iets voor jou is. Heb je een passie voor sport, dan ontdek je hier welke kanten je daarmee op kan.

Begeleiding en ondersteuning

In alle opleidingen speelt een goede begeleiding en ondersteuning een rol. Dit gebeurt zoveel mogelijk tijdens de reguliere lessen. Soms heb je meer nodig. Dan kan de school een beroep doen op een team van specialisten. Ga direct naar: Begeleiding en ondersteuning

Keuzes

Welke richting je ook volgt, een groot deel van je schooldag besteed je aan verplichte vakken. Daarnaast bieden we op het Scheldemond College een aantal keuzes. Die geven je de mogelijkheid om onder schooltijd ook intensief bezig te zijn met je sport, hobby, interesse of talent. Je kan kiezen uit: 

Highschool 

Sportklas 

Basketbalklas 

Dansklas

JVOZ 

Topsport

 

Leerroute tweede jaar

In de loop van het eerste jaar (brugklas) vinden we, samen met je ouders/verzorgers, een leerroute die het beste bij jou past. Aan het eind van het eerste jaar brengt de school een advies uit over de leerroute die je in het tweede jaar gaat volgen. Aan het eind van het tweede jaar, volgt een bindend advies aan ouders en leerlingen voor het te volgen pakket. Er zijn vier verschillende pakketten. Het verschil tussen de pakketten is het aantal uren les in de praktijk. Raadpleeg voor de precieze pakketten en de daarbij horende lessentabellen onze Schoolgids 2020-2021.

Routes klas 3 en 4

In klas 3 en 4 kan je kiezen uit verschillende routes.

  • MAVO/HAVO-route (alleen theorie)
  • MAVO (combinatie van theorie en praktijk)

MAVO/HAVO-route

Ben je best goed in het leren van theorie en toch wat minder praktisch ingesteld? Dan kan je in het derde jaar kiezen voor de MAVO/HAVO-route. Je volgt dan nog steeds de leerstof uit het MAVO, maar dan zonder praktijk. Je volgt een theoretisch pakket met 7 vakken. Daarnaast bereiden we je, tot je examen, voor op de overstap naar de HAVO. Je haalt dus eerst je MAVO-diploma. Dan ben je na je examen klaar om te beginnen in HAVO-4.

MAVO

Je kan in de bovenbouw ook kiezen voor de route met praktijk. Het praktische gedeelte bestaat uit het profiel Dienstverlening & Producten, dat je verplicht volgt en waar iedere leerling in deze route examen in doet. Daarnaast kies je een keuzevakrichting;

Sport 

Hospitality

Multimedia, Techniek en Vormgeving (MTV).

Techniek 

 

De volgende leerweg mogelijkheden kun je in het derde en vierde jaar MAVO volgen:

  • kaderberoepsgerichte leerweg met 4 theorievakken en het profielvak Dienstverlening & Producten. In die vakken doe je ook examen. Je volgt daarnaast een keuzevakrichting;
  • gemengde leerweg met 5 theorievakken waar je examen in doet en het profielvak Dienstverlening & Producten. In die vakken doe je ook examen. Je volgt daarnaast een keuzevakrichting;
  • theoretische leerweg met 6 theorievakken waar je examen in doet en het het profielvak Dienstverlening & Producten. De keuzevakrichting rond je dan af in leerjaar 3.  

Leerlingen in de Gemengde en Theoretische leerweg volgen in leerjaar 3 hetzelfde programma. De splitsing wordt na het derde jaar gemaakt.