Little victorians workshop

Leerlingen van de 2de klassen Havo/vwo kregen vrijdag 9 december een workshop “Little Victorians” verzorgd door de PHILEAS FOGG THEATRE COMPANY. De leerlingen kregen de opdracht de rollen te spelen van arme kinderen die leefden tijdens de industriële revolutie onder het bewind van koningin Victoria (1837 – 1901). Het maakte niet uit of een leerling het zelfvertrouwen had of het meest verlegen was in de klas; ze deden toch voor 100% mee. Ze raakten allemaal meer vertrouwd in niet alleen het spreken en luisteren naar Engels, maar ook meer zekerheid over zichzelf.

Leerlingen hebben mogen ervaren:

– hoe het leven van kinderen was in het Victoriaanse tijdperk.

– Onderworpen worden aan de discipline van het harde onderwijs van die tijd.

– Hoe het was om in een Victoriaanse mijn te werken.

– Hoe het leven was om in een fabriek te werken.

– Als vierjarige de kost verdienen als schoorsteenveger.

– Overleven in de straten van de stad.

– De verschillende onderwijs- en leerstijlen in de Victoriaanse tijd.

Na een korte uitleg door professionele acteurs werden de leerlingen aangemoedigd om verschillende rollen te spelen om het leven van die tijd te kunnen ervaren en Victoriaanse kinderen te worden. Er werden scènes gespeeld uit het literaire werk van Charles Dickens, Charles Kingsley en andere Victoriaanse schrijvers. Authentieke verhalen van echte Victoriaanse kinderen werden ook geïmplementeerd.

Reacties van leerlingen

Yoni uit H2a: “Het toneelstuk van Little Victorians vond ik erg leuk om te doen, want je krijgt echt hoedjes op en je mag allemaal andere spullen vasthouden zodat het echt lijkt op de Victorian Era. De mensen die het gaven waren aardig en wisten echt waar ze mee bezig waren. Hun acteerwerk is leuk om te zien en ze zijn enthousiast om het een ander te leren. Het was vooral heel leuk om Engels te praten, want dan is het ook nog heel leerzaam. Ze hebben het goed gedaan en echt hun best gedaan voor de leerlingen hier op Scheldemond! Groetjes Yoni”.

Boaz uit H2a: “Ik vond het leuk, leerzaam en leuke vorm van Engels en CKV!”

Chai H2a: “Het was heel erg interessant want je krijgt echt mee hoe het in die tijd was en wat voor verschil het is tegenover nu ik vond het Iedergeval heel leuk de mensen die les gaven waren ook heel enthousiast en je werd er helemaal in meegenomen iedereen kreeg wel een rol en dat vond ik ook leuk want anders krijg je weer dat sommige mensen het zogenaamd saai vinden en niet mee doen.”