HAVO

Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (HAVO) is een brede opleiding, waarmee je allerlei kanten op kunt. HAVO doe je in vijf jaar. Je kunt doorstromen naar HAVO vanaf de HAVO/VWO-brugklas, vanuit de HAVO-kansklas, de MAVO/HAVO route na het behalen van je MAVO diploma en soms ook vanuit de MAVO- brugklas.

HAVO is een goede voorbereiding op het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). Na het behalen van je HAVO-diploma, kun je ook nog doorstromen naar het VWO. Tijdens de HAVO-opleiding leer je steeds zelfstandiger werken en leren. Ook hier helpen we jou bij het kiezen van een passend profiel voor in de bovenbouw.

Je volgt naast je vakken ook een special / highschoolprogramma. Zo kan je, onder schooltijd, intensief bezig zijn met jouw sport, hobby of talent.

In klas 3 maak je een keuze voor een profiel waarin je eindexamen doet. Je kunt kiezen uit vier profielen.


HAVO-kansklas

Heb je een gemengd advies (MAVO-HAVO) gekregen? Of twijfel je over het niveau? Dan kun je terecht in de HAVO-kansklas.

Waarom de havo-kansklas?
Soms is het (nog) niet helemaal duidelijk: wordt het MAVO of HAVO? Is er twijfel over het niveau, dan kan de leerkracht van groep 8 een gemengd advies geven. Bij het Scheldemond College krijg je een jaar de tijd om uit te zoeken wat het beste bij jou past in de HAVO-kansklas.

Wat doe je?
In de HAVO-kansklas krijg je les op MAVO niveau op locatie Sardijn. De tweede helft van het jaar wordt de stof verdiept zodat de overgang naar de HAVO soepel verloopt. Je gaat over naar de HAVO wanneer je gemiddeld een 7.4 staat voor de vakken Nederlands, Engels, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en biologie. Scoor je net iets onder de 7,4 dan overleggen de docenten samen met jou en je ouders welke richting het beste bij jou past. Het kan zijn dat het voor jou toch iets te lastig is, dan ga je naar MAVO-2. In het derde en vierde jaar van de MAVO kan je voor meer theoretische vakken kiezen en na het behalen van je MAVO-diploma doorstromen naar HAVO-4 en ook je HAVO-diploma halen. 

Voor wie?
De Havo-kansklas is voor brugklassers. Gedurende het jaar moet duidelijk worden welke kant je op wilt en kunt. Aan het eind van het jaar ga je, afhankelijk van je prestaties, naar HAVO-2 of naar MAVO-2.

HBO

Op de HAVO bereiden we je voor op het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). Na het behalen van je diploma, kun je nog doorstromen naar het VWO. Op de HAVO leer je steeds zelfstandiger werken en leren. De keuze voor het juiste profiel is een belangrijke keuze. Uiteraard helpen we jou daarbij.

Begeleiding en ondersteuning

In alle opleidingen speelt een goede begeleiding en ondersteuning een rol. Dit gebeurt zoveel mogelijk tijdens de reguliere lessen. Soms heb je meer nodig. Dan kan de school een beroep doen op een team van specialisten. Ga direct naar: Begeleiding en ondersteuning

Specials

Welke richting je ook volgt, een groot deel van je schooldag besteed je aan verplichte vakken. Daarnaast bieden we op het Scheldemond College een aantal 'specials'. Die geven je de mogelijkheid om onder schooltijd ook intensief bezig te zijn met je sport, hobby, interesse of talent.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat vind je interessant? Wat wil je later worden? Om te ontdekken wat je wilt en waar je goed in bent, bieden we extra highschoolprogramma’s aan in het eerste en tweede jaar. In blokken van acht weken kun je onder andere kiezen voor kunst, muziek, techniek, koken en programmeren.

Ben je een echte sporter dan kun je ook kiezen voor de sportklas, dansklas of Topsport.

Download highschoolbrochure

Highschoolbrochure 2020-2021.pdf

Tweede Fase (klas 4 en 5)

De Tweede fase start in klas 4. We bereiden je hier goed op voor. We organiseren voorlichtingsavonden voor jou en je ouders/verzorgers en er is extra inzet van je mentor en de decaan. Aan het einde van klas 3 kies je een van de onderstaande profielen.

Download informatiegids Tweede Fase

Tweede fase klas 4, 5, 6
papparazzi
Natuur en techniek (NT)

Dit profiel is gericht op rekenen, bouwen, onderzoeken, testen, analyseren en ontwerpen.


mediatheek
Natuur en gezondheid (NG)

Dit profiel is gericht op onderwerpen als gezondheid, chemie, milieu, water, planten en dieren.

hek plein
Economie en maatschappij (EM)

Dit profiel is gericht op vakgebieden als commercie, economie, administratie, informatie en accountancy.

lachende meiden
Cultuur en maatschappij (CM)

Dit profiel is gericht op onder meer communicatie, talen, kunst en cultuur, toerisme, onderwijs en hulpverlening.